dijous, 3 de setembre del 2015

EL CADÍ A VOL D’OCELL 
EXCURSIÓ DE MARXA NORDICA

Després de descobrir els peus del Cadí en l’anterior publicació de SENT, ara us animen a fer uns quants dels seus cims per una de les excursions més senzilles per a ascendir a la serra Prepirinenca més coneguda de Catalunya.


Pujar al capdamunt del Cadí és una experiència inoblidable que tot excursionista enamorat del Pirineu ha de fer almenys un cop al llarg de la seva vida. Des de dalt l’espectacle de la caiguda vertical de les escarpades parets cap al nord ens faran sentir diminuts, i més encara quan ens adonem que ens trobem rodejats d’un immens mar de muntanyes, on centenars de cims pirinencs se’ns mostren per deixar-nos bocabadats durant una bona estona.
La sortida proposada és segurament l’accés més fàcil per arribar al capdamunt de la serra del Cadí i el seu moderat nivell de dificultat fa que sigui una ascensió apta per la majoria de gent acostumada a fer muntanya. Així que si no sou amants de les emocions fortes i no voleu pujar per una de les seves famoses canals, aquesta és l’excursió més adient.
Sortirem de l’ermita de Sant Salvador, ubicada en un indret de gran bellesa i que és accessible des d’Adraén per pista forestal. Si venim des de la Seu d’Urgell, tenim una altra opció. Pujarem per la carretera que duu a Tuixent fins a arribar gairebé al coll de la Trava. No haurem d’arribar al mateix coll, ja que passats uns 300m del mirador de la Trava trobarem una pista a l’esquerra apta per tots els vehicles (si no és 4x4 haurem d’anar amb més atenció) i fent uns 4,5 km arribem a una cruïlla de pistes on deixem el cotxe. El punt de sortida, la collada de la Mà, es troba pujant uns 100 metres per la pista de la dreta. Si la seguíssim ens duria a l’ermita de Sant Salvador i més enllà a Adraén (l’altre accés comentat).

0.00h, 0km: Collada de la Mà, 1696m. Som en una zona amb grans exemplars de pi roig i amb pastures extenses pel bestiar. Baixarem per la pista uns metres cap al sud a fi de trobar a la nostra esquerra un camí ample que ens endinsarà en el bosc. El seguim durant una bona estona per dins de la pineda i creuarem algun torrent d’aigües cristal·lines. Més endavant una forta pujada ens farà bufar de valent.
0.25h, 1,4 km: collada del Pelat, 1.805m. La forta pujada acaba i continuem uns metres per agafar la pista que s’enfila al Cadí des d’Adraén. Pujarem per la pista cap a l’esquerra per apropar-nos cada cop més a les parets de la serra. 
0.40h, 3,2 km: Barrera. Si volguéssim, hi ha l’opció de deixar aquí el nostre vehicle, però en aquest cas si no és 4x4 no és aconsellable. Creuem la barrera que limita el pas a dins de l’espai natural protegit del parc natural del Cadí - Moixeró i al cap de poc deixem enrere una bassa d’aigua antiincendis. Continuem una estona més per la pista que passa just pels peus dels primers contraforts del Cadí.
1.00h, 4,6 km: Prat dels Gosolans, 2.028 m (no confondre amb el Pas dels Gosolans!). La pista fa un tomb cap al sud i el paisatge s’obre per oferir-nos unes extenses pastures a l’indret del Goleró. En aquesta esplanada trobem un jaciment romà, catalogat com el més alt de Catalunya i que ha donat evidències suficients per establir la importància de la presència física de l’administració romana en terres del Pirineu. També en el mateix indret, diversos estudis han permès conèixer l’evolució de les fases ambientals des del segle VI d.C. fins al present, i que parlen de diverses etapes de predomini de l’economia ramadera, especialment durant l’alta edat mitjana i l’edat moderna, d’activitat minera fins a començaments del segle XVII i d’una etapa de colonització agrícola, també durant l’alta edat mitjana, identificada per l’increment dels incendis forestals a la zona. 
Un cop visitat aquest indret, des d’on “arrenca” la cinglera del Cadí, continuarem uns metres més per la pista per on hem pujat fins que trobem les indicacions per a la pujada al cim de la Torreta de Cadí. En aquest punt deixem la pista i pujant a l’esquerra trobem un sender que s’enfila decidit tot fent ziga-zagues per la muntanya. No tindrem problemes per seguir-lo, ja que està ben senyalitzat amb marques de pintura i un seguit de fites.
1.45h, 6,3 km: Cap de la Fesa, 2.382m. El camí es fa planer i arribem al cim més occidental de la serra del Cadí. A la nostra dreta hi trobem la vall de la Vansa i les serres prepirinenques, on destaca l’impressionant Pedraforca. A l’esquerra, la vertiginosa caiguda de la paret nord del Cadí amb el recent despreniment de la roca roja i grans vistes de bona part del Pirineu axial, i davant el nostre objectiu: el cim de la torreta del Cadí.
Continuem avançant per la carena i anem a trobar un corriol ben marcat que voreja pel sud el cap de la Costa Verda.
2.10h, 8,2 km: Portell de Cadí, 2388m. El camí ara fa un tomb i puja cap al sud per anar a trobar una petita canal. Si ens fixem en les seves roques, descobrirem molts fòssils marins (alveolines) que ens expliquen l’existència d’un antic mar que hi havia just quan es formava el Pirineu, i que amb el pas de milions d’anys, aquelles roques que es van formar en aquell mar, van acabar a més de 2500 metres d’altitud formant la serra del Cadí a causa del plegament Alpí.
Superarem molt fàcilment la cinglera, i un cop passat aquest punt ja ens trobarem a la part més alta del Cadí. Ara només haurem de continuar uns metres cap a llevant.
2.45h, 9,4 km: Torreta de Cadí, 2.562m. De ben segur quedarem impressionants pel gegantí precipici i les vistes espectaculars de la zona ens captivaran una bona estona. Des d’aquí tindrem ocasió de contemplar bona part dels pobles i de la geografia de l’Alt Urgell i la Cerdanya i de veure mítiques muntanyes de la zona com el Port del Comte, el Pedraforca, el Carlit, la tossa Plana de Lles, el Monturull, el bony de Salòria, la torreta de l’Orri i moltes altres d’Andorra, del Pallars i fins i tot, a la llunyania, del Pirineu d’Osca, com el Turbó, el Cotiella i la Maladeta.
La tornada al punt d’inici la farem desfent el camí de pujada.
5.00h, 19 km: Collada de la Mà. Final de la sortida.



Descarrega't aquí el track

Descarrega't aquí la fitxa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada