dilluns, 3 d’octubre del 2016

ELS LLACS DE COLOMÈRS I 
EL TUC DE RATÈRA

A la Val d’Aran hi ha un racó tan bonic que sembla que el temps s’hagi aturat per sempre. 
De fet, el Circ de Colomèrs té un regust a passat, a un temps que no tornarà, i que algú va 
viure amb total intensitat. 


Aquest és un indret tret d’un conte de fades on tot ratlla la perfecció. Els llacs són espectaculars i n’hi ha de totes les mides, mentre que els rierols serpentegen pendent avall buscant el riu principal i el llit de la vall. Les muntanyes són espectaculars catedrals de roca que sovint, ratllen els tres mil metres. Els seus esperons, crestes i canals tenen unes formes increïbles, i són tan estètics que un no és cansa d’observar-los i de gaudir-los a través dels ulls. Els boscos sobreviuen fins molt amunt, i és fàcil trobar els pins fins a les mateixes portes dels estanys més alts.
D’entre totes les muntanyes que envolten aquest magnífic circ d’origen glacial en destacarem una, que no és la més alta i possiblement tampoc és la més maca de les muntanyes d’aquest indret, però que està allà, eternament petrificada, amb la seva forma de gran catedral de roca. El Gran Tuc de Colomèrs (2.934 m) és la muntanya més alta del Circ de Colomèrs, una veritable talaia que tant es pot pujar des del vessant aranès, com des d’Aigüestortes, a la Vall de Boí.
El Tuc de Ratèra és una muntanya espectacular, de línies esveltes i crestes retallades que convergeixen en el seu vèrtex. Aparentment sembla ser una muntanya difícil de pujar i no és així, doncs des del vessant aranès, un magnífic camí serpenteja per entre les roques i els llacs fins arribar al seu cim.    
El punt d’inici d’aquesta llarga ascensió el tenim en un punt determinat de la pista (1.990 m) que recorre la Vall d’Aiguamòg, i que després ascendeix en direcció al Coret de Pruedo i la Vall de Rencules. L’indret està perfectament indicat, doncs en aquest punt comença el camí que ens portarà fins al Refugi de Colomèrs. 
Per tant, pujarem generalment en sentit Sud/Est, al principi per entre unes grans roques i tot seguit per un terreny bastant més suau. Sense cap problema arribarem al Lac Major de Colomèrs (2.120 m), que junt amb el Lac Obago, són els dos més grans de la regió. El lloc és impressionant, i les vistes cap a l’interior del Circ de Colomèrs és un regal als ulls inquiets de qualsevol excursionista. A l’altra banda del llac veurem el Refugi de Colomèrs, situat en un lloc força planer a pocs metres de les aigües del llac. 
Girarem a l’esquerra i seguirem les indicacions blanc i vermelles del GR-11 (camí molt ben fressat) en sentit Nord/Est-Est, aconseguint després d’una curta pujada el Coret deth Clòto (2.240 m). Continuarem l’itinerari davallant pel vessant contrari d’aquest coll, i ràpidament, sense cap dificultat arribarem al Lac Long (2.170 m), com diu el seu nom, té una forma allargada. L’indret és preciós. Davant nostre es veu l’espectacular Tuc de Ratèra. 



De mica en mica anirem deixant els darrers arbres rere nostre. Seguirem el camí (GR-11), gairebé sempre en sentit Sud/Est. Vorejarem el Lac Long deixant-lo a la nostra esquerra, i en pocs minuts, per un terreny herbat força suau arribarem al Lac Redon (2.175 m), que no s’ha de confondre amb el llac del mateix nom que hi ha a les proximitats del Tuc del Pòrt de Vielha. Aquest és de dimensions molt més reduïdes i no tan famós.
A la nostra esquerra veurem aparèixer l’altiu Tuc de Sendrosa amb les seves canals verticals.
Continuarem ascendint suaument en sentit Sud/Est, per uns espais cada vegada més oberts. Les vistes sobre el Tuc de Ratèra són certament intimidatòries. Poc després arribarem al meravellós Lac Obago (2.233 m), situat aproximadament a 1h. 45 minuts de la pista. Aquest llac té unes dimensions gegantines. Panoràmica esplèndida!.
D’aquí al cim del Ratèra encara hi ha més de 600 metres de desnivell.
Vorejarem el llac deixant-lo a l’esquerra, i poc després -deixant el sender que es dirigeix al Gran Tuc de Colomèrs a la dreta- començarem a enlairar-nos (GR-11) vers el Pòrt de Ratèra de Colomèrs. 
Guanyarem metres ràpidament en direcció a aquest doble coll situat a les proximitats del Tuc de Ratèra. 
Unes pendents cada vegada més suaus ens portaran fins el Pòrt de Ratèra de Colomèrs (2.580 m), situat entre parets molt verticals. Continuarem pujant en sentit Sud/Est, per una mena de corredor que sense més ens portarà fins el Port de Ratera d’Espot (2.594 m). Els espais són molt oberts. Hem deixat la Val d’Aran enrere i ens endinsem vers les terres del Pallars Sobirà.
Deixarem de banda el GR-11 i girarem a la dreta, agafant un sender força ben marcat que ens portarà fins als peus de la Cara Est del Ratèra. Pujarem per aquest vessant que té un pendent molt dret però que no ofereix cap dificultat. Finalment assolirem l’allargat i aeri cim del Tuc de Ratèra (2.863 m) (3h. 30’/3h. 40’) des de la pista. Vistes impressionants en totes les direccions. Al vessant de Colomèrs hi descobrirem un munt d’estanys.
El descens el farem pel mateix itinerari. 



Descarrega't aquí el track

Descarrega't aquí la fitxa
GRAN RUTA QUE UNEIX ELS CENTRES BTT D’ÀNEU I ARAN

Una de les novetats del Centre BTT Valls d’Àneu-Pallars Sobirà per aquesta temporada és l’incorporació de la gran ruta Àneu-Aran que uneix els centres BTT de l’Aran i de les Valls d’Àneu.



Aquesta ruta però no està senyalitzada i cal fer-la seguint un track GPS. Els més valents la poden fer en un sol dia però inicialment es planteja fer-la en dos dies, començant a Esterri i dormint a Salardú o bé a l’inrevés.  
Si començem per Esterri, els primers  kilòmetres de la ruta (fins al poble de Borén exactament) coincideixen amb l’altra novetat d’aquesta temporada, la ruta 7 del centre BTT. Proposem la ruta amb sortida d’Esterri i direcció a València d’Àneu per carretera asfaltada. Un cops arribats al poble, a l’alçada de l’ajuntament, girarem cap a la dreta on agafarem una pista  direcció a Sorpe, primer en baixada i un cop creuat el riu Bonaigua en forta pujada. Una mica abans d’arribar a Sorpe, ens desviem per un sender direcció a Borén, en algun tram haurem de baixar de la bici.
A partir del poble de Borén ja no trobem indicacions d’altres rutes. Es continua per la carretera que ens porta fins a Alós d’Isil, tot seguint el curs de la Noguera Pallaresa. Un cop arribats a Alós, podem seguir les indicacions de la ruta 20 del Centre BTT fins arribar a Montgarri. Els 4 primers kilòmetres, fins al refugi del Fornet son asfaltats. A partir d’allí és per pista forestal.
Al barranc de Marimanha, poc abans de Montgarri, s’entra a la Val d’Aran. Prenem la pista a la dreta en direcció al poble de Montgarri i creuem el pont on trobem l’església i el refugi. Seguim per la pista que hi ha al marge esquerre del riu fins al Pla de Beret. És la ruta 29 del Centre BTT Val d’Aran però en sentit invers. 
Arribats al Pla de Beret continuem per carretera fins arribar al a cruïlla que porta a l’aparcament de l’Orri, aquí a la dreta hi ha el sender senyalitzat amb la ruta 19 que la seguirem fins al poble de Salardú, passant primer per Bagergue per pista forestal i sender que ja no deixarem fins arribar a Unha. A Salardú hi accedirem per carretera local.
Sortim de Salardú pel Camin Reiau, també seguint la ruta 19 del Centre BTT, direcció Tredós i després per pista forestal direcció a Ruda, creuant el pontet de Ruda, la pista arriba a la carretera C-28. Creuem la carretera i remuntem un sender amb fort pendent fins a Tanau, després d’uns metres de carretera prenem a la dreta una pista cap al nucli de 1800 de l’estació de Baqueira Beret. Creuarem les  pistes d’esquí  fins als Argulls. La darrera pujada és amb gran pendent i ferm pedregós que per molts no será ciclable.
Ja un altre cop a les Valls d’Àneu, baixem per la pista que ressegueix el telecadira fins al port de la Bonaigua.
A la dreta de la carretera direcció a Esterri hi ha l’antic camí senyalitzat amb estaques grogues. A l’aparcament del Clot Gran, on hi ha el telecadira de la Peülla, creuem la carretera i continuem per un sender fins arribar al Refugi de les Ares que ens queda a la dreta. Continuant per un tram de sender que ens portarà  fins a la carretera on hi passarem un petit tram seguint la indicació del Bosc del Gerdar per carretera i ens tornem a incorporar a la c-28 en baixada. A 1 km girarem cap a la dreta per sender i creuarem el riu Bonaigua. Un cop creuat el riu girarem a la dreta on trobarem una pujada d’uns 80 m i després a l’esquerra per un sender pla que es converteix en pista fins a trobar la pista forestal de la mata coincidint amb la ruta 5.


Pugem un tram aquesta pista i prenem el sender que trobarem a l’esquerra en direcció al poble de Son.  Fem un primer tram de pujada força ciclable i després en baixada suau.
Ja al poble de Son anirem direcció a Jou, primer per carretera i després d’1 km surt un sender a mà esquerra que indica el poble de Jou. Aquest sender després es converteix en pista i després en carretera, ara trobem les indicacions de la ruta 5 que seguirem fins a Esterri en un corriol en descens i algun tram en ziga zaga.

Descarrega't aquí el track

Descarrega't aquí la fitxa

diumenge, 2 d’octubre del 2016

L'ALTRA CARA DE LA FORCA
SENDERISME

Els camins són fils de la memòria. Parlen del treball per viure o sobreviure de generacions senceres. Els camins vells donen veu el valuós patrimoni del nostre territori. Recorrent-los a peu de manera pausada i tranquil·la els vivim, i alhora revivim un temps ja passat. 


L’Altra Cara de la Forca és una proposta de ruta a peu autoguiada, dissenyada amb molta estima pel Lluc i la Laia, guies de muntanya i bons coneixedors de la zona. Creada amb l’objectiu d’oferir una activitat de varis dies que permeti descobrir el patrimoni natural, històric i cultural que amaga  el territori per on transcórrer.
És una ruta que ens permet recórrer camins de gran bellesa que travessen pobles, valls i cims d’una part del Prepirineu català, ubicat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís del Pedraforca. Paratges protegits pel seu gran valor natural i cultural, i que gràcies a una bona xarxa de camins i senders el podem recórrer caminant. 
Volem que gaudiu del caminar d’una manera còmode, per tant us proporcionem un detallat llibre de ruta per poder completar la ruta amb seguretat, gestionem la logística i el transport d’equipatges perquè pugueu caminar sense pes, fluint plenament del camí, de l’observació i l’escolta de la natura, de parlar amb la gent de les valls, de visitar esglésies, ermites, museus i pobles amb encant, de reposar en algun punt màgic entre els boscos, els prats,... d’anar al vostre ritme. 
La ruta s’inicia al peu de l’espectacular cara nord del Cadí, a la Cerdanya, i es canvia de vessant cap al Berguedà pel pas dels Gosolans, antic pas que comunicava ambdues comarques, i que ens duu als dominis de l’imponent Massís del Pedraforca.
Aquesta ruta ens permet descobrir la Vall de la Vansa, on gaudirem intensament de petits pobles de muntanya i la seva gent que mantenen encara viva la conservació del patrimoni rural de la seva vall.
Finalment davallem fins la plana de l’Alt Urgell, vall verda i rica en cultius, que banyada pel riu Segre i envoltada de muntanyes ens retorna a la civilització amb l’arribada a La Seu d’Urgell.


Podem realitzar la ruta de forma autoguiada o bé guiada, acompanyats pels creadors de la ruta, guies de muntanya professionals i bons coneixedors del territori històric, cultural i paisatgístic que recorrer la ruta. 
La durada és de set dies i sis nits, sent la ruta complerta de 5 etapes a peu i 6 pernoctacions sempre que volguem fer totes les etapes, del poble de Béixec fins a La Seu d’Urgell. Aquesta es pot adaptar a 4/3 dies/pernoctacions, començant al refugi de Prat d’Aguiló fins a La Seu d’Urgell.

Per més info: http://www.guiesdemuntanyaenruta.com/laltre-cara-de-la-forca

Descarrega't aquí la fitxa
SEGUINT EL SEGRE EN FAMÍLIA
RUTA FAMILIAR EN BTT

Tot i que el riu Segre es pot seguir amb btt de forma més o menys contínua al llarg de tota la Vall de Cerdanya, des del seu naixement per sobre els 2400m d’alçada, fins més avall de Martinet, és el tram de Bolvir fins a Bellver el més adequat per fer un passeig en família: pel seu pendent, terreny i la distracció contínua de les palanques, passeres de fusta i senders.



El camí de Sant Jaume (sender 153) entre Bolvir i el Santuari de Quadres és una de les pistes més transitades per famílies amb nens que volen fer un passeig amb bicicleta de muntanya. El suau pendent i l’absència de trànsit el fan perfecte per iniciar-se en la pràctica de la btt.
No obstant, si es vol fer un pas més i començar a pedalar per algun sender sense dificultat, la ruta que proposem és perfecte per a nens i nenes a partir de 7 o 8 anys, que portin una bicicleta amb rodes de com a mínim 20” (millor encara si és de 24”).
Al llarg d’aquest recorregut de 12km sense quasi pujades (35m de desnivell positiu) i un pendent favorable de quasi 100m de desnivell negatiu, els nens trobaran pistes fàcils on acostumar-se a pedalar sobre terra, alguns senders divertits entre arbres i passeres de fusta, dos palanques per creuar el riu Segre i un munt de petites rieres on remullar-se a l’estiu.
La presència constant del bosc de ribera que ressegueix el riu Segre fa alhora que sigui una ruta amb molta ombra, perfecte per fer durant els mesos d’estiu i és especialment bonica durant la caiguda de la fulla, ja a la tardor.
Si deixem el cotxe a qualsevol dels aparcaments de Bolvir, per començar la ruta haurem d’anar a buscar la plaça Major, des d’on surt el carrer del Camí Ral que va a creuar la Carretera N260. És aquest encreuament el punt més perillós de tota la ruta ja que, com passa en altres punts de la mateixa carretera, tot i la gran afluència d’esportistes i famílies, encara no s’ha resolt amb cap pas soterrat.
Ja a l’altra banda de la carretera, l’asfalt es converteix ràpidament en una pista de terra en molt bon estat que transcorre entre camps de conreu i pastura. Seguint sempre aquesta pista principal (sender 153) farem els primers 3,7km fins que trobem una altra pista que, procedent d’All, creua perpendicular i ens acosta fins al riu Segre i la palanca de Sanavastre (sender 158).
Abans de trobar la palanca creuarem el primer curs d’aigua, que com en altres punts del recorregut, ho podrem fer a través de la passera de fusta o directament per dins la riera, i es convertirà en la primera aventura d’on sortir ben moll si encara estem als mesos de més calor.
Passarem per davant la palanca de Sanavastre (que podem creuar d’anada i tornada) i seguirem pel primer dels senders que recorrerem seguint el riu Segre (sender 153b). Per dins el bosc de ribera, aquest sender combina els trams de terra o herba amb passeres de fusta prou amples i rectes com per no haver de baixar de la bicicleta.
Els següents 4km seran una combinació d’aquests senders amb trams de pista més amples, fins arribar a la segona palanca (una petita presa), ja a l’estret d’Isòvol. A diferència de la palanca de Sanavastre, aquesta la creuarem per seguir per l’altra vora del riu, en un tram de camí envoltat d’espessa vegetació que recorre tot l’estret d’Isòvol.
A la sortida d’aquest sender passarem per sota el pont de la carretera N1411 i creuarem el torrent de la Bavosa (aquest cop obligadament per dins l’aigua) per continuar per un camí amb molta ombra que desemboca al torrent de la Fou de Bou. Remuntant aquest torrent una vintena de metres (per dins el seu curs o per la passera), sortirem finalment a la carretera que ens durà en menys d’un quilòmetre fins al centre de Bellver.
Si hem previst la combinació de cotxes, el segon vehicle el tindrem ja a Bellver. Si no és així, haurem de tornar pel mateix camí (ara amb una mica més de pujada que a l’anada), o fins i tot, si veiem que l’anada ha estat molt àgil, podem allargar la tornada creuant la palanca de Sanavastre i recorrent els senders 148 i 749 de l’altra vora del Segre, també molt divertits i una mica més esportius, per acabar fent una sortida de 30km i poc més de 100m de desnivell positiu.
Si a més voleu que una empresa especialitzada us organitzi tota la sortida, us llogui les bicicletes, o converteixi aquesta ruta en un petit curs de tecnificació per nens, a Tracks de Cerdanya us poden assessorar de tot plegat. 

Descarrega't aquí el track

Descarrega't aquí la fitxa